Nimbový olej aneb zázrak přírody pro nás i pro naše domácí mazlíčky

Nimbový olej neboli neem oil patří mezi vzácné rostlinné oleje s léčivými účinky. Jedná se o stále zelený keř Azadirachta indica pocházející z Indie. Je charakteristický již na prví pohled a vůni – má až tmavě hnědou barvu, hustou konzistenci a vůní připomíná směs ořechů s česnekem. V Indii je nimbový olej znám po tisíce let a pro své antibakteriální, protiplísňové, protizánětlivé a protivirové účinky je součástí mnoha receptur v ayurvédské medicíně i kosmetice

Nimbový olej má díky vzácným vlastnostem široké využití.

Kůže, nehty a vlasy

  • regeneruje zničené vlasy a působí na ně hydratačně,
  • zabíjí škodlivé bakterie a kožní parazity,
  • pomáhá s léčbou infekcí,
  • ulevuje zarudlé, svědící a podrážděné kůži,  
  • srovnává jizvy a pigmentaci,
  • utišuje a hydratuje vysušenou pokožku.

Nimbový olej:

  •  pomáhá s léčbou akné, ekzematické pokožky a kůže s vředovými problémy,
  • hydratuje suchou pokožku,
  • reguluje přemaštěnou kůži,
  • má příznivý vliv na léčbu lupénky,
  • zamezuje tvorbě lupů.  

Domácí mazlíčci

Nimbový olej pomáhá našim domácím mazlíčkům proti nepříjemným parazitům a další otravné havěti.

Olej podporuje:

  • imunitní systém,
  • zdravou kůži,
  • lesklou a zdravou srst,
  • silné a zdravé zuby.

Nimový olej:

  • odpuzuje otravný hmyz,
  • chrání psy a kočky před klíšťaty,
  • má antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky,
  • ulevuje svědivým místům,
  • chrání psy před kožními parazity,  
  • zamězuje lupům.

Sprej s nimbovým olejem pomáhá také koním, hovězímu dobytku a dalšímu domácímu zvířectvu proti klíšťatům, blechám, roztočům a dalším kožním parazitům.

Zahradnictví

Zahradníci využívají nimbový olej díky jeho pesticidním a protiplísňovým vlastnostem, a také jako přírodní hnojivo

—————————————-

Nimbový olej obsahuje složku s názvem azadirachtin, která je velmi účinná proti mikrobům. Má také insekticidní vlastnosti a používá se jako přírodní pesticid proti mnoha zahradním škůdcům. V materia medica aroma-terapeuta se dá často kombinovat s éterickými oleji při ošetření řezných ran a škrábanců. Výborně se hodí i na mykózy mezi prsty. Používá se při projevech virových a bakteriálních infekcí na pokožce, třeba při planých neštovicích. Podporuje imunitu.

Výhody: Nimbový olej má na pokožku a její stav blahodární účinky, dané schopností ničit bakterie, parazity, plísně a zlepšit imunitní systému. Nimbový olej, prověřený staletími užívání, je snad nejlepší a nejbezpečnější variantou pro zevní ošetření lupénky a ekzému. Obsahuje specielní složky, jako nimbin, nimbidin, nimbidol, gedunin, sodium nimbinate, quercetin, salannin a azadirachtin, které mají jedinečné účinky na pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselin, které svým účinkem zjemňují a zvlhčují pokožku (kyselina olejová 52,8%, stearová 21,4%, palmitová 2,6%, linoleová 2,1% a různé nižší mastné kyseliny). Obsahuje vitamin E a esenciální amino kyseliny. Olej má široké spektrum antibakteriálních účinků proti gram-negativním a gram-pozitivním mikroorganizmům, včetně M. tuberkulóza a streptomycinu rezistentních kmenů. V laboratorních podmínkách prokazatelně inhibuje Vibrio cholerae Klebsiella pneumoniae, M. tuberculosis a M. pyogenes. Antimikrobiální účinky oleje byly prokázány proti Streptococcus mutans a S. faecalis.

  • má antivirové, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti
  • napomáhá hojení ran a vytváření kolagenových vláken
  • nimbový olej má vysokou teplotu tuhnutí (začíná tuhnout už při pokojové teplotě)
  • hojí suchou a popraskanou pokožku
  • zklidňuje zarudnutí a podráždění kůže
  • celkově zlepšuje stav kůže a hojí různé kožní nemoci včetně lupénky a ekzémů
  • používá se jako bezpečný přírodní pesticid na domácí i venkovní rostliny
  • pří vaginálních mykózách a výtocích přidejte 5 kapek do dávky intimního mycího přípravku
  • !!!intimně jej nepoužívejte pokud jste těhotná nebo chcete otěhotnět!!!
  • při kožních plísních aplikujte neředěný na postižené místo
  • při bolestech ucha kápněte 1- 2 kapky 1x – 2x denně přímo do ucha

Je používání neemového – nimbového oleje bezpečné?

  • Ano, pokud jej nepoužíváte vnitřně.
  • Aplikaci u zvířat mohu doporučit jen tehdy pokud bude možné postižené, ošetřené místo přelepit, aby si olej neolizovali.
  • Pesticidní účinek se dá bezpečně využít i u jedlých plodin a to i pokud je použit pouhých několik dní před sklizní.

Olej má vysokou účinnost proti vším. Ideální je pro tento účel použít olej rozpuštěný v šamponu. Například přidáním 20 kapek nimbového oleje do 250 ml přírodního šamponu dosáhnete optimálního preventivního účinku. Nimbový olej působí tak, že živé vši (nebo mšice) přímo hubí a případným přeživším jedincům zabrání v rozmnožení. Nimbový olej je účinný také proti roztočům, jak proti kožním chorobám způsobeným roztoči, tak také jako skvělý prostředek pro pěstitele rostlin. Vynikající výsledky jsou například při použití nimbového oleje rozpuštěného v tekutém mýdle a naředěného vodou. Vše nalít do rozprašovače a nastříkat na rostliny napadené například sviluškami nebo mšicemi. (Odzkoušeno na jahodách, mátě, verbenách).

http://cestaprirody.cz/www/product/nimbovy_olej_bio_100_ml_nobilis_tilia/

http://terramera.com/neem